Για άνιση αντιμετώπιση διαμαρτύρονται οι ερασιτέχνες αλιείς
Δημοσίευση: 11.11.2012, 17:50
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ), συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Βαμβακάρης, επισημαίνει, ότι με τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά του, έπεισε τον υπουργό για τη μεγάλη αδικία που υπάρχει μεταξύ των ελλήνων παραδοσιακών ερασιτεχνών αλιέων με τους άλλους ευρωπαίους συνάδελφούς τους. Ζήτησε από τον υπουργό να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα παρόμοια νομοθετική ρύθμιση όμοια με της Κύπρου. Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάρης, δεν ζητάμε να γίνουμε επαγγελματίες και να αλιεύουμε επαγγελματικά όπως συμβαίνει στην Ισπανία, αλλά να μπορούμε τρεις φορές την εβδομάδα να αλιεύουμε με τα μισά μέτρα δίχτυα που αλιεύουν οι ερασιτέχνες ψαράδες στην Κύπρο. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνει ότι θα παραιτηθεί και όχι μόνο.
"Αν συμφωνεί η κ. Δαμανάκη, άμεσα θα εφαρμοστεί παρόμοια νομοθεσία όπως της Κύπρου για τους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες", απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
"Ζητάμε λοιπόν να συμπεριληφθούν οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες και ιδιαίτερα οι νησιώτες, σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων όπως έγινε και στην Κύπρο μετά την εφαρμογή του Κανονισμού της Ε.Ε. όπου απαγορεύει το δίχτυ στον ερασιτέχνη ψαρά.
Η κατηγορία αυτή των επαγγελματιών δεν θα εμπορεύεται τα αλιεύματα, ούτε θα έχει κανένα από τα προνόμια που έχουν οι επαγγελματίες ψαράδες.
Φυσικά, ούτε και η πολιτεία θα φορολογεί αυτήν την κατηγορία των επαγγελματιών, αφού δεν θα εμπορεύονται τα αλιεύματα και αφού ο αριθμός των μέτρων των διχτυών θα είναι πολύ μικρός και θα αλιεύουν μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Βέβαια, η πολιτεία, για να εισπράξει έσοδα, θα μπορεί να εκδίδει την άδεια αυτή με 200 ευρώ και να την ανανεώσει κάθε χρόνο , οπότε θα έχει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ", είπε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΑ.
Ο υπουργός κ. Τσαυτάρης, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τον κ. Βαμβακάρη, συμφώνησε μαζί του και μάλιστα ανέφερε ότι λόγω οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται ένα τέτοιο μέτρο.
Δεσμεύτηκε στον κ. Βαμβακάρη ότι άμεσα θα ικανοποιήσει το αίτημα των παραδοσιακών αλιέων με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα πρέπει εγγράφως να τον βεβαιώσει η κ. Δαμανάκη πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς Ε.Ε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ε.Ε. και το επιτελείο της Επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη, η συνεργάτης της κ. Κατερίνα Παπαδημητρίου, παρουσία των μελών του Δ.Σ., ανέφερε στους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας τα εξής:
"Εφόσον υπάρχει η νομοθεσία της Κύπρου και της Ισπανίας, μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα παρόμοια νομοθετική ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο".
Μάλιστα, η κ. Παπαδημητρίου είπε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσει αρκεί να υπάρχει, όπως τόνισε, πολιτική βούληση από τον αρμόδιο Υπουργό.
Ο κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης δήλωσε τα εξής:
"Τώρα δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα και καμία δικαιολογία ούτε από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη ούτε από την Επίτροπο κ. Δαμανάκη. Γιατί αφ’ ενός μεν ο υπουργός δεσμεύτηκε και αφ’ ετέρου από πλευράς επιτρόπου η συνεργάτης της κ. Παπαδημητρίου είχε δεσμευτεί ότι σε εθνικό επίπεδο είναι εφικτό.
Εκτός από τις δεσμεύσεις αυτές, δεν είναι δυνατόν η Ισπανία με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Ευρώπης να εφαρμόζει νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα 20 ημέρες μετά την εφαρμογή του Κανονισμού της Ε.Ε.1967/2006 δίνοντας το δικαίωμα στον οποιοδήποτε ισπανό πολίτη να αλιεύει για 6 μήνες επαγγελματικά, ενώ στην Ελλάδα να μην έχουμε το δικαίωμα να αλιεύουμε με 300 μέτρα δίχτυ για να βγάλουμε λίγα ψάρια για το σπίτι μας.
Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και αισθάνομαι υπηρέτης των ευρωπαίων και όχι ισότιμος με αυτούς.
Αν λοιπόν, η κ. Δαμανάκη ή ο κ. Τσαυτάρης δεν ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημά μας, προς ένδειξη διαμαρτυρίας, θα παραιτηθώ από Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Συγχρόνως, θα αδιαφορήσω για τους νόμους τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ελλάδας και θα αλιεύω με δίχτυ.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει ούτε σεβασμός των νόμων ούτε των θεσμών.
Θεωρώ ότι δεν έχουμε πλέον Δημοκρατία αλλά κοινοβουλευτική δικτατορία.
Δεν αρκεί που με αυταρχικό τρόπο, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά, έχουν και την απαίτηση να μας απαγορεύουν να αλιεύουμε στη θάλασσά μας , ιδιαίτερα οι νησιώτες με το παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο που είναι το δίχτυ.
Αρκετά έχουμε ανεχτεί, τους ραγιάδες πολιτικούς μας και τους δυνάστες εταίρους μας.
Ήρθε πλέον η ώρα να επαναστατήσουμε!"