Τρίτη, 31 Μαΐου 2011
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΠΟΠΕΑ)
«ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»Η Διοίκηση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (ΠΟΠΕΑ) συναντήθηκε με τον Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, κ. Γιάννη Διαμαντίδη.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης με την μεγάλη του εμπειρία αλλά και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά του, έπεισε  τον Υπουργό ότι υπάρχει μεγάλη αδικία μεταξύ των Ελλήνων Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων με τους άλλους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ζήτησε  από τον Υπουργό να εφαρμόσει στην Ελλάδα παρόμοια νομοθετική ρύθμιση σαν αυτή της  Κύπρου.
Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάρης, εμείς δεν ζητάμε να γίνουμε επαγγελματίες και να αλιεύουμε επαγγελματικά όπως στην Ισπανία, αλλά να μπορούμε τρεις φορές την εβδομάδα να αλιεύουμε με τα μισά δίχτυα που αλιεύουν στην Κύπρο.
Ζητάμε λοιπόν να συμπεριληφθούν  οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες και ιδιαίτερα οι νησιώτες (που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα), σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων (χωρίς να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα δικαιώματα που δικαιούνται οι άλλες κατηγορίες των  επαγγελματιών ) η οποία θα ονομάζεται «ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ». Έτσι θα μπορούμε να αλιεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα  με 300 μέτρα δίχτυ (στην Κύπρο αλιεύουν με 600 μέτρα δίχτυ).

Εκτός όμως αυτού, τα μέλη της Ομοσπονδίας μας προτείνουν στην Κυβέρνηση να πληρώνουν 300 ευρώ κάθε έτος, κάτι που δεν συμβαίνει στη Κύπρο και στην Ισπανία.

Ο κ. Βαμβακάρης έκανε και άλλες προτάσεις που θα μπορούσε η Πολιτεία να κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ο κ. Διαμαντίδης συμφώνησε με το αίτημα της Ομοσπονδίας και όπως ανέφερε, εφ’ όσον οι αντιπρόσωποι της κ. Δαμανάκη δεν φέρουν καμία αντίρρηση στο θέμα αυτό, έδωσε εντολή στον σύμβουλό του κ. Χατζηευσταθίου (Υπάλληλος της Διεύθυνσης Αλιείας) να ζητήσει την έγκριση  της κ. Δαμανάκη να εφαρμόσει στην Ελλάδα παρόμοια νομοθετική ρύθμιση όπως της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηευσταθίου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα γιατί υπάρχει ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2371/20-12-2002 της Ε.Ε. βάσει του οποίου ο αριθμός σκαφών της Ελλάδος είναι μεγαλύτερος της Ισπανίας.

Ο κ. Βαμβακάρης, γνωρίζοντας από το παρελθόν τις θέσεις της Διεύθυνσης Αλιείας, απευθυνόμενος στον αντιπρόσωπό της, αγανακτισμένος και θυμωμένος του έδειξε τον Κανονισμό ο οποίος στο Άρθρο 12 αναφέρει ότι «Η επιτροπή καθορίζει με τη διαδικασία του Άρθρου 30 παράγραφος 2 για κάθε Κράτος μέλος επίπεδα αναφοράς, εκφραζόμενα σε μονάδες (GT) χωρητικότητας και σε  μονάδες (KW) ισχύς κινητήρα για την συνολική αλιευτική ικανότητα των κοινοτικών αλιευτικών σκαφών».
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΚΑΦΩΝ ΑΛΛΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.

Βάσει λοιπόν αυτών, η συνολική χωρητικότητα (GT) της Ελλάδος είναι 90.625, ενώ της Ισπανία είναι 466.208!!! Επίσης, η συνολική ισχύς κινητήρας (KW) της Ελλάδος είναι 518.753 ενώ της Ισπανίας είναι 1.054.993!!!

Το σημαντικότερο όμως που ανέφερε ο κ. Βαμβακάρης είναι, ότι στον ίδιο Κανονισμό στο άρθρο 15 αναφέρεται ότι: «κάθε κράτος μέλος τηρεί μητρώο των κοινοτικών αλιευτικών σκαφών...» και ενώ έχουν περάσει 9 χρόνια ακόμη μητρώο δεν υπάρχει. Εκτός όμως αυτού εφαρμόζει για την αλιεία η Διεύθυνση Αλιείας τον ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ Β.Δ. 666/66!!!
Οι φωστήρες της Διεύθυνσης Αλιείας εξαντλούν  όλη την αυστηρότητά τους, εφαρμόζοντας τους ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ  ΨΑΡΑΔΕΣ;

Μερικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλιείας, επειδή κάθε φορά παραπληροφορούν  τον εκάστοτε Υπουργό, νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν και την Ομοσπονδία;

Αν πραγματικά υπήρχε πρόβλημα, θα το είχαν θίξει οι αντιπρόσωποι της κ. Δαμανάκη γιατί στην συνάντηση που είχε μαζί τους το είχε αναφέρει ο κ. Βαμβακάρης.

 Ο Υπουργός, τελικά συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και ζήτησε από τον κ. Χατζηευσταθίου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με τις οποίες η Επίτροπος Αλιείας θα εγκρίνει το αίτημά της ΠΟΠΕΑ. Η Ε.Ε. δεν εγκρίνει να αλιεύουν με δίχτυ στην ερασιτεχνική αλιεία. Όταν όμως οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες θα υπάγονται σε μία κατηγορία επαγγελματιών ψαράδων, όπως συμβαίνει  στην Ισπανία και στην Κύπρο, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΑ, κάνοντας δηλώσεις στα ΜΜΕ, ανέφερε τα εξής:

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τα εκατοντάδες ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, TV, Ηλεκτρονικό Τύπο) που κάθε φορά προβάλλουν τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας.
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι μετά την συνάντηση που είχαμε με τον Διευθυντή Αλιείας της Ε.Ε. και με αντιπροσώπους της κ. Δαμανάκη, εκατό εβδομήντα περίπου εφημερίδες από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την επαρχία, σε πρωτοσέλιδα και ολοσέλιδα, δημοσίευσαν το γεγονός αυτό. Αποτέλεσμα ήταν, χιλιάδες παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες από όλη την Ελλάδα (από Κρήτη μέχρι τον Έβρο) και ιδιαίτερα από την Νησιωτική Ελλάδα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Μυτιλήνη, Χίος κ. α.) να επικοινωνήσουν μαζί μου και να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην ΠΟΠΕΑ και να μας συγχαρούν για τους αγώνες μας».

 Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Διαμαντίδη για το ενδιαφέρον που έδειξε και την δέσμευσή του ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά μας. Θα ήθελα  να τον παρακαλέσω, να ζητήσει από τον συνεργάτη του, τον κ. Χατζηευσταθιού το επτασέλιδο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ της Ομοσπονδίας, που θα τον βοηθήσει πολύ, γιατί από ότι διαπίστωσα από την συζήτησή μας, διαφάνηκε ότι δεν έχει ενημερωθεί από αυτό. Φοβάμαι ότι σκόπιμα κάποιοι αυτό το απέκρυψαν.
Αν λοιπόν ο κ. Διαμαντίδης διαβάσει προσεκτικά το σχέδιο νόμου θα διαπιστώσει ότι σκοπό έχει:

-α) την  προστασία του θαλάσσιου πλούτου,
-β) την μείωση των αλιευτικών εργαλείων,
-γ)την προστασία των επαγγελματιών ψαράδων και διαχωρισμό τους από τους    Ημιεπαγγελματίες και Παραδοσιακούς Ερασιτέχνες Ψαράδες.
-δ) ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ που υπάρχει σήμερα για τους Έλληνες  παραδοσιακούς ερασιτέχνες  ψαράδες σε σχέση με συναδέλφων τους άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. (Ισπανία, Κύπρου ) ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ.
Όλα τα παραπάνω εναρμονίζονται ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1967/2006 ΤΗΣ Ε.Ε.

Όμως, η σημαντικότερη προτασή μας είναι ότι, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, οι νέες αυτές άδειες θα επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 300 ευρώ. Επίσης, θα μπορούν να εκδίδονται παρόμοιες ατομικές άδειες οι οποίες θα στοιχίζουν 300 ευρώ σε όσους θα επιβαίνουν στα σκάφη αυτά. Εκτός όμως αυτού, έχω προτείνει να εκδίδονται ημερήσιες άδειες που θα μπορούν να επιβαίνουν σε σκάφη και των άλλων κατηγοριών (επαγγελματιών, ημιεπαγγελματιών) οι οποίες να στοιχίζουν 30-50 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η χρονική περίοδος του τουρισμού και συγχρόνως, κάθε χρόνο τα δημόσια ταμεία θα γεμίζουν ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.
Αυτά που προτείνω εγώ, θα έπρεπε να τα είχαν προτείνει Πρωθυπουργοί, Υπουργοί καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλιείας οι οποίοι όλοι τους πληρώνονται από τους φόρους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ, ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου