Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
Είχε δημοσιευτεί στα ΜΜΕ η ερώτηση που έκανε στην Βουλή ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κ.  Τριαντάφυλλος σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Ερασιτέχνες Ψαράδες, κυρίως ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για Νομιμοποίηση ΤΗΣ ΗΜΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΧΤΥ. Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (ΠΟΠΕΑ) κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης δήλωσε τα εξής:

Η ερώτηση του Βουλευτή Χίου κ. Τριαντάφυλλου, λόγω των ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσαυτάρη. Ο Υπουργός ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ να απαντήσει επί της ουσίας του θέματος, για μία ακόμη φορά προσέφυγε σε ΦΘΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ. Έτσι λοιπόν με ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ, αφού αυτό το είχα προβλέψει και είχα ενημερώσει τον κ. Τριαντάφυλλο. Επίσης, το είχα αναφέρει σε δηλώσεις μου στα ΜΜΕ.
Η φθηνή απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζεται στο Π.Δ. 261/91 και στον Καν. (ΕΚ) 2371/2002 και όχι 2003 όπως δηλώνει ο κ. Τσαυτάρης.
Ο Υπουργός επιχείρησε να  ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ τον κ. Τριαντάφυλλο χρησιμοποιώντας ως θέμα «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ» ενώ το θέμα της ερώτησης ήταν «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ». Φυσικά, ο σκοπός ήταν να πείσει τον κ. Τριαντάφυλλο πως οι Ερασιτέχνες Ψαράδες είναι προνομιούχοι σε σχέση με τους Επαγγελματίες Ψαράδες. Δηλώνει επίσης ότι το Νομοθετικό Πλαίσιο για τους Επαγγελματίες, γίνεται διαρκώς αυστηρότερο. Ποιο Νομοθετικό Σχέδιο, κατά τον Υπουργό, είναι αυστηρό;
Εκείνο που, λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων , απαγορεύει την αλιεία το μήνα Μάη στους Ερασιτέχνες Ψαράδες ενώ επιτρέπει το ίδιο διάστημα  στους Επαγγελματίες Ψαράδες να οργώνουν με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία την θάλασσα;  
Ή μήπως δεν γνωρίζει ο Υπουργός, ότι το 50% των Παράκτιων Επαγγελματιών Αλιέων διαθέτει δεύτερο και τρίτο εισόδημα από άλλες πηγές;
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ  ΗΜΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ;
Μάλιστα, επί του θέματος αυτού, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Διεύθυνση Αλιείας κάνει Μητρώο Επαγγελματιών Αλιέων.
Η «κοροϊδία» αυτή κρατά πάνω από 10 χρόνια τώρα, από των ημερών τον Υπουργού κ. ΚΟΝΤΟΥ. Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα…
Ας πάψει λοιπόν ο κ. Τσαυτάρης να εμπαίζει τους Παραδοσιακούς Ερασιτέχνες Ψαράδες αλλά και τον Βουλευτή κ. Τριαντάφυλλο.
Ίσως να είναι η Ελλάδα ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. που δεν διαθέτει ΗΜΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΜΟΝΟΘΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Όσον αφορά το Π.Δ. 261/91, αναφέρει ότι οι Επαγγελματικές Άδειες Αλιείας σε σκάφη χορηγούνται στις παρακάτω περιπτώσεις με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Σε σκάφη που αντικαθιστούν, αλλά της ίδιας κατηγορίας που είχαν άδεια επαγγελματικής αλιείας σε ισχύ κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης.
β) Σε σκάφη που αντικαθιστούν, αλλά τις ίδιας κατηγορίας που απωλέσθηκαν.
γ) Σε σκάφη που έχει ήδη εγκριθεί μέχρι την ημερομηνία ισχύος του παρόντος η ναυπήγηση.
δ) αν διαπιστωθεί ότι η συνολική δυνατότητα του στόλου (χωρητικότητα και ισχύς μηχανών) είναι μειωμένη, ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί με απόφασή του να καλύπτει μέρος ή το σύνολο της μείωσης αυτής ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ.  
Βάσει λοιπόν των παραπάνω, μήπως η θάλασσα ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στους Επαγγελματίες Ψαράδες;
Η Ε.Ε. ανοίγει τα επαγγέλματα, η Ελλάδα τα κλείνει;
Η ερώτηση του κ. Τριαντάφυλλου αναφέρεται σε Νομιμοποίηση της ΗΜΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ η οποία δεν θα έχει τα ίδια ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ.
Μετά από όλα αυτά γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΕΑ), όπου ήταν επίσης παρόν ο ιχθυολόγος και συνεργάτης του Υπουργού κ. Κατσαφάρος, είχε γίνει αναφορά στο Π.Δ. 261/91 και  τότε πολύ ορθά ο Υπουργός είχε απαντήσει στον συνεργάτη του ότι μπορεί να κάνει τροποποίηση χωρίς κανένα απολύτως ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Αφού η κα Μαρία Δαμανάκη έδωσε ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ,  ΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ; Επίσης, γιατί τώρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το Π.Δ. 261/91, ενώ πριν ένα  χρόνο ήταν εφικτό; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ;
Όσον αφορά τώρα τον Κανονισμό της Ε.Ε. (ΕΚ) 2371/2002 το οποίο χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ο Υπουργός, εάν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα, η κα Δαμανάκη, ως Αρμόδια Επίτροπος Αλιείας, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΝΕΙ.
Μετά από όλα αυτά, αποδεικνύεται ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ότι ο Υπουργός, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΤΟΥ, έχει για άλλη μία φορά εκτεθεί ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ.
Ο κ. Βαμβακάρης εξέφρασε επίσης ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ που δείχνουν οι Νησιώτες Βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Σαν κυκλαδίτης, περίμενε από τον Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ να ενημερώσει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ως όφειλε, για την αλαζονεία του κ. Τσαυτάρη. Δυστυχώς και ο κ. Ρήγας ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ. Την ίδια συμπεριφορά υιοθετεί και ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. και Υπουργός κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ.
Επίσης, έχει λάβει γνώση Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και συγκεκριμένα ο κ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ. Ο ίδιος προώθησε το θέμα ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.
Αισιοδοξεί ο κ. Βαμβακάρης, Πρόεδρος της ΠΟΠΕΑ,  ότι έστω και τώρα θα ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ με αποτέλεσμα να παρέμβει.
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και να μην έχουν το δικαίωμα  να αλιεύουν οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι  λίγα ψάρια για την  οικογένειά τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Επιπλέον, με την έκδοση και ανανέωση των αδειών, οι ψαράδες θα συμβάλλουν στα έσοδα των δημοσίων ταμείων εφόσον η κάθε άδεια θα κοστίζει 200 ευρώ.
Τέλος, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΕΑ)  με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου