Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. κ. ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1967/2006


                                                              ΗΜΕΡ. 07/02/2011

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 4                                               ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ Ε.Ε.
                                                                  κ. ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
                                                                                               
                                                                 ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ
                                                                 ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
                                                                 κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
                                                                 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ



ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1967/ 2006 ΑΡΘΡΟ 17


Κυρία Επίτροπε,

Σας παρακαλούμε να δείτε το θέμα μας ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, γιατί σήμερα υπάρχει ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ μεταξύ των Ελλήνων ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ με συναδέλφους των άλλων κρατών.
Ο κανονισμός 1967/2006 θα έπρεπε να συνταχθεί, λαμβάνοντας προηγουμένως υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτος μέλους και μετά από προηγούμενη επιστημονική έρευνα που θα καταδείκνυε ποία αλιευτικά εργαλεία έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο θαλάσσιο πλούτο.

Επίσης θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά δυστυχώς ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ οι αρμόδιοι της Ε.Ε. που εισηγήθηκαν τα μέτρα αυτά, στηρίχτηκαν στις προτάσεις των συμφερόντων των επαγγελματιών ψαράδων, υποστηρίζοντας μάλιστα ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.
Γιατί καταστροφή δεν κάνουν ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΙΤΖΟΤΡΑΤΕΣ που πρόσφατα καταργήθηκαν, αλλά μεγαλύτερες επιπτώσεις στον θαλάσσιο πλούτο προκαλούν οι ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ οι οποίες οργώνουν με τις «πόρτες»  το βυθό, καταστρέφοντας ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ. 
Ακόμη, οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. αντί να ακούσουν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, που τα μέλη μας είναι ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΘΙΧΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, ΚΑΛΕΣΑΝ ΑΣΧΕΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ και δεν έχουν καμία σχέση με ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ.

 Κυρία Επίτροπε,

Ο κανονισμός της Ε.Ε. απ’  ότι διαπιστώνουμε, σκοπό δεν έχει την προστασία του θαλάσσιου πλούτου, αλλά ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. που αλιεύουν τα άκρως μεταναστευτικά αλιεύματα, καθώς και την υποστήριξη τόσο ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, όσο και ΤΩΝ ΣΥΡΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ. Ο λόγος είναι ότι από αυτές τις δύο πηγές τα κράτη μέλη αντλούν επιδοτήσεις, και ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ Η Ε.Ε. τόσο για τους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες, όσο και για τους μικρομεσαίους παράκτιους επαγγελματίες.

Αν πραγματικά η Ε.Ε. επιθυμεί την προστασία του θαλάσσιου πλούτου θα πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ) και να απαγορεύσει σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες τους μήνες ΜΑΙΟ-ΙΟΥΝΙΟ να αλιεύουν λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Επίσης, θα πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ στην θάλασσα γιατί προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις, λόγω της απόθεσης μεγάλων ποσοτήτων οργανικής ύλης στο θαλάσσιο πυθμένα.

Για όλους εμάς, είναι πρόκληση που γνωρίζουμε πολύ καλά το αντικείμενο, Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε, να απαγορεύει τον παραδοσιακό ερασιτέχνη ψαρά να αλιεύει με 200-300 μέτρα δίχτυ τρεις φορές την εβδομάδα και συγχρόνως το μήνα Μάιο να επιτρέπει την ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥΣ. Επίσης το καλοκαίρι τα γρι-γρι με το υπερβολικό μικρό άνοιγμα ματιού να καταστρέφουν το γόνος των αλιευμάτων. Διερωτώμεθα  λοιπόν, υπάρχουν στην Ε.Ε  εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι να γνωρίζουν το αντικείμενο η είναι ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ;  Για να σας αποδείξουμε λοιπόν την ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  που προκαλούν  με τον  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. εκτός των άλλων, σας στέλνουμε φωτογραφίες και δίχτυα από γρι-γρι, που μας ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ. Επίσης, έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ αναφέρει ότι τα συρόμενα  εργαλεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες καταστρέφουν την θαλάσσια ζωή .Ετσι, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ότι η Ομοσπονδία μας με επιστολές της τόσο στον κ. Borg όσο και στον κ. Barroso είχε επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρήση των συρόμενων εργαλείων και την δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών στην θάλασσα.

Οπως  διαπιστώνετε κυρία Επίτροπε, εμείς δεν χρησιμοποιούμε θεωρίες ούτε ήμαστε ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ.  Αντίθετα, στηριζόμαστε σε ΙΣΧΥΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ.
Επειδή σαν Αρμόδια Επίτροπος έχετε μεγάλη ευθύνη σ’ αυτά που συμβαίνουν, παρακαλούμε αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και για να μην υπάρχουν ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ μεταξύ των Ελλήνων παραδοσιακών ψαράδων με συνάδελφους των άλλων κρατών μελών, να μελετήσετε με μεγάλη προσοχή όσα επισυνάπτουμε σε αυτή την επιστολή. ΖΗΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ.

Διαβάζοντας το προτεινόμενο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ της Ομοσπονδίας μας και διασταυρώνοντας συγχρόνως τα δημοσιεύματα, θα διαπιστώσετε, ότι χρησιμοποιούμε τόσο τα επιχειρήματα του Προέδρου της ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (Σ.Ε.Α) κ. ΚΟΤΣΩΡΓΙΟΥ,  όσο και τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε για την καταγραφή και ανάλυση των νομοθετικών πλαισίων που διέπουν την διενέργεια της ερασιτεχνικής αλιείας σε 4 Μεσογειακές Χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από την DGXIN της Ε.Ε. Εκτός από αυτά τα ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ χρησιμοποιούμε και άλλα ισχυρά επιχειρήματα, όπως είναι η νομοθεσία για την αλιεία τόσο της Ισπανίας, όσο και της Κύπρου. Ιδιαίτερα η νομοθεσία της Ισπανίας η οποία εφαρμόσθηκε είκοσι ημέρες μετά την εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες που έχουν αλιευτικά σκάφη πάνω από 5 μέτρα να αλιεύουν τουλάχιστον για 6 μήνες επαγγελματικά.

Κύρια Επίτροπε, μετά από αυτά ποιός μπορεί να μας ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ; Όπως θα διαπιστώσετε λοιπόν δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία από πλευρά Ε.Ε. αλλά και επαγγελματιών ψαράδων. Σαν  Αρμόδιος Επίτροπος,  θα πρέπει με παρέμβασή σας να ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας και συγχρόνως να προστατεύσετε τον θαλάσσιο πλούτο από τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ.

Κλείνοντας, διαμαρτυρόμαστε γιατί επανειλημμένος  έχουμε ζητήσει από τους συνεργάτες σας στη Αθήνα να συναντηθούμε μαζί σας, αλλά με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγουν την συνάντηση αυτή.
Είναι ντροπή να αποφεύγει η Ελληνίδα Επίτροπος να συναντηθεί με αντιπροσώπους ενός δευτεροβάθμιου οργάνου, όταν στο παρελθόν η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με τον προκάτοχό σας Επίτροπο κ. Borg όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Επειδή οι περισσότεροι από τα μέλη του Δ.Σ.  της ΠΟΠΕΑ είναι Νησιώτες και μάλιστα από οικογένειες από έμπειρους παράκτιους επαγγελματίες ψαράδες, με την μεγάλη εμπειρία που έχουμε, ένας σοβαρός και υπεύθυνος διάλογος θα ωφελούσε πολύ.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ.


                                                           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ                                                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου