ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΠΕΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
ΗΜΕΡ. 01-02-2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3
ΠΡΟΣ:
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
ΚΟΙΝ: ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΛΙΕΙΑΣ Ε.Ε.
κ. ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΙΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την Μεταπολίτευση, καμία Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα θέματα της αλιείας. Επίσης, στην Διεύθυνση Αλιείας δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει σήμερα. Στα θέματα που αφορούν την Αλιεία δεν αρκεί μόνο ένα πτυχίο βιολόγου ή ακόμη και ιχθυολόγου, όταν δεν υπάρχει εμπειρία. Αποτέλεσμα, όλα αυτά τα χρόνια οι υπάλληλοι του Υπουργείου να γίνονται φερέφωνα των Επαγγελματιών Αλιέων και συγχρόνως να ταμπουρώνονται πίσω από τα γραφεία τους περιμένοντας τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Επίσης είμαστε Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ της Ε.Ε. που δεν έχει Μητρώο Επαγγελματιών Αλιέων παρόλο που ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2371/2002 ΑΡΘΡΟ 15 ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ.
Λόγω λοιπόν αυτής της ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, σήμερα υπάρχουν ΨΕΥΤΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι, εκτός του ότι δεν ασκούν ως κύριο επάγγελμα την αλιεία, διαθέτουν ένα δεύτερο και πολλές φορές ένα τρίτο εισόδημα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι δήθεν ερασιτέχνες ψαράδες που αλιεύουν από ξηρά ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ και δεν επιβαρύνονται με τα τέλη εκδόσεως και ανανέωσης των τριών ερασιτεχνικών αδειών. Επίσης, εμφανίζονται ως ερασιτέχνες ψαράδες κάποιοι που χρησιμοποιούν ερασιτεχνικά σκάφη και συμμετέχουν ΣΕ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. Οι ψευτοερασιτέχνες αυτοί είναι οργανωμένοι και παρουσιάζουν την Παραδοσιακή Ερασιτεχνική Αλιεία ως ΑΘΛΗΤΙΚΗ. Με τον τρόπο αυτό χρηματοδοτούνται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ίσως από την Ε.Ε.
Η Ομοσπονδία μας δεν έχει ΣΧΕΣΗ με αυτούς τους δήθεν Ερασιτέχνες. Εμείς αντιπροσωπεύουμε τους ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ. Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες ψαράδες είναι αυτοί που αλιεύουν με τα Παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία ΔΙΧΤΥ, ΠΑΡΑΓΑΔΙ, ΣΥΡΤΕΣ κ.α. ανάλογα με τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .
Οι Αρμόδιοι που ασχολούνται με τα θέματα τις αλιείας θα έπρεπε να ντρέπονται που χρησιμοποιούν ως νομικό πλαίσιο για την αλιεία το Β.Δ. 666/66. Το μόνο που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια ήταν να
υποβαθμίσουν την Παραδοσιακή Ερασιτεχνική Αλιεία ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ εφαρμόζοντας το Π.Δ. 373/85 σε βάρος όχι μόνο των ερασιτεχνών αλλά και των επαγγελματιών ψαράδων.
Σήμερα, η ίδια η Διεύθυνση Αλιείας παραδέχεται ότι το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης του αριθμού των επαγγελματικών σκαφών παρουσιάστηκε μετά την έκδοση του Π.Δ. 373/85 για την Ερασιτεχνική αλιεία. Εκείνη λοιπόν την εποχή, οι ερασιτέχνες ψαράδες μετέτρεψαν τις άδειές τους σε επαγγελματικές προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα αλιείας ΜΕ ΜΑΝΩΜΕΝΟ ΔΙΧΤΥ.
Κύριε Υπουργέ,
Οι περισσότεροι Παραδοσιακοί Ερασιτέχνες Ψαράδες είναι νησιώτες και αρκετοί από αυτούς κατάγονται από οικογένειες ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ και γνωρίζουν καλά το αντικείμενο.
Τόσο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, όσο και τα περισσότερα μέλη της διοίκησης της Π.Ο.Π.Ε.Α είναι παιδιά Παράκτιων Επαγγελματιών Ψαράδων. Για το λόγο αυτό , διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία γιατί από την παιδική μας ηλικία βρισκόμαστε μέσα στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη των γωνιών μας. Με την μεγάλη αυτή εμπειρία που διαθέτουμε και χρησιμοποιώντας Νομοθεσίες Χωρών Μελών της Ε.Ε. θα θέλαμε να σας προτείνουμε ένα σχέδιο Νόμου για να πάψουν να υπάρχουν ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ.
Γνωρίζουμε ότι ίσως, θα υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένους ψευτοεπαγγελματίες, αλλά και από την Διεύθυνση Αλιείας. Για να τους αντιμετωπίσετε σας πληροφορούμε τα εξής:
1) θα ισχυριστούν σκόπιμα ότι το δίχτυ και το Παραγάδι είναι επαγγελματικά εργαλεία. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα! Δεν υπάρχει κανένα αλιευτικό εργαλείο, ακόμα και την καθετή, που να μην χρησιμοποιεί ο Επαγγελματίας Ψαράς. Το μόνο που δεν χρησιμοποιεί είναι το καλάμι.
2) θα ισχυρισθούν ότι ο αριθμός των Ερασιτεχνών Ψαράδων είναι 200-300 χιλιάδες στην Χώρα μας. Για το θέμα αυτό υπάρχει έρευνα πολύ σημαντική, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2000 και συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από τη Ε.Ε. Στην έρευνα αυτή έγινε καταγραφή και ανάλυση των Νομοθετικών Πλαισίων που διέπουν τη διενέργεια της Ερασιτεχνικής Αλιείας στις 4 Μεσογειακές Χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία)
Από την έρευνα αυτή που έγινε στην Ελλάδα, προκύπτουν τα εξής σημαντικά στοιχεία:
α) Οι Ερασιτέχνες Ψαράδες, βάσει των ατομικών αδειών Ερασιτεχνικής αλιείας, ανέρχονται σε 96.075 σε όλη την Χώρα. ( Άρα, αν υπάρχουν περισσότεροι, είναι ψευτοερασιτέχνες).
β) Ο αριθμός σκαφών που χρησιμοποιούνται για Ερασιτεχνική Αλιεία, βάσει των αδειών, ανέρχονται σε 71.144 σε όλη την Χώρα. ( σημαντικό στοιχείο!)
γ) Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας αυτής είναι ότι περίπου 50 % των Ερασιτεχνών Ψαράδων χρησιμοποιούν ΚΑΘΕΤΗ-ΤΣΑΠΑΡΙ, 30% περίπου χρησιμοποιούν ΠΑΡΑΓΑΔΙ και ΜΟΝΟ 20% ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΧΤΥ. (βάσει αυτής της έρευνας, με δίχτυ αλιεύουν ΜΟΝΟ 14.000 Ερασιτέχνες Ψαράδες)
Μάλιστα αναφέρεται στην έρευνα ότι το Δίχτυ χρησιμοποιείται ιδιαίτερα ΣΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.
δ) Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι ότι οι Ερασιτέχνες Ψαράδες αλιεύουν συνήθως την θερινή περίοδο και ο μέσος όρος για κάθε Ερασιτέχνη Ψαρά είναι 60 ημέρες τον χρόνο.
ε) Τέλος, η Διεύθυνση Αλιείας θα ισχυρισθεί ότι θα παραβιαστεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 2371/2002 άρθρο 13, όταν η ίδια ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ όλα αυτά τα χρόνια για το Άρθρο 15
του ίδιου Κανονισμού που αφορά τα μητρώα των Επαγγελματικών Αλιευτικών σκαφών. Επίσης, δεν αντέδρασε όταν ο πρώην Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Κοντός, παραβίασε τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1967/2006 της Ε.Ε επιτρέποντας κατά παρέκκλιση των διατάξεων του κανονισμού, την αλιεία με μηχανότρατες σε αποστάσεις μικρότερες από τις ακτές από εκείνες που ορίζονται στον κανονισμό.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ της Μεσογείου που η Παράκτια Αλιεία έχει επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες σε μία κατηγορία. Τα άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το πρόβλημα. Έτσι λοιπόν, για να μην υπάρχει κοινωνική ανισότητα μεταξύ των πολιτών που ασχολούνται με την αλιεία, και επειδή πιστεύουν πως Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ, φρόντισαν να χωρίσουν την παράκτια αλιεία σε Α΄ και Β΄ κατηγορία. Επίσης, ορισμένα Κράτη της Μεσογείου, για να προστατέψουν τους Παραδοσιακούς Ερασιτέχνες Ψαράδες από τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε. που απαγορεύει το δίχτυ για τον Ερασιτέχνη Ψαρά, φρόντισαν να προσθέσουν στην Παράκτια Αλιεία και άλλη μία κατηγορία για να τους καλύψουν. (ΙΣΠΑΝΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ)
Σε ορισμένα Κράτη όπως η Μάλτα, από την οποία κατάγεται ο πρώην Επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. κ. Borg ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!!! ( Ο κάθε Μαλτέζος Πολίτης μπορεί να πάρει ημιεπαγγελματική άδεια.)
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, με αίσθημα μεγάλης ευθύνης και με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτουμε, σας προτείνουμε ένα σχέδιο Νόμου με το οποίο:
α) Θα προστατεύει το θαλάσσιο πλούτο
β) Θα εναρμονίζεται με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2371/2002 ΑΡΘΡΟ 13 της Ε.Ε μειώνοντας συγχρόνως τα αλιευτικά εργαλεία
γ) Θα διαχωρίζει τους Επαγγελματίες Ψαράδες από τους Ημιεπαγγελματίες
δ) Θα πάψει να υπάρχει Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΚΙΑ των Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων σε σχέση με συναδέλφων των άλλων Κρατών μελών της Ε.Ε.
ε) Τέλος, εάν η Πολιτεία εφαρμόσει τις προτάσεις μας, θα ωφελείται κάθε χρόνο με εκατομμύρια Ευρώ , σε μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν την πρόσφατη Νομοθετική Ρύθμιση της Κύπρου και την εμπειρία μας, σας προτείνουμε τα εξής:
Η παράκτια Αλιεία να χωριστεί σε 3 κατηγορίες.
Α Κατηγορία. (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ)
Σ’ αυτήν να υπάγονται οι ψαράδες οι οποίοι ασκούν ως κύριο επάγγελμα την Αλιεία. Αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να αλιεύουν με τα αλιευτικά εργαλεία που ορίζει ο πρόσφατος Κανονισμός της Ε.Ε. Αναφέρει λοιπόν ότι απαγορεύεται η μεταφορά επί του σκάφους ή η πόντιση μανωμένων διχτύων, απλαδιών διχτύων βυθού μήκους μεγαλύτερου των 6.000 μ ανά σκάφος, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι από τον Ιανουάριο του 2008, για ένα μεμονωμένο αλιέα, το μήκος αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.000 μ. στα οποία επιτρέπεται να προστίθενται άλλα 1.000 μ. για ένα τρίτο της ίδιας κατηγορίας. Όσο αφορά για το παραγάδι βυθού, ο κανονισμός της Ε.Ε αναφέρει ότι απαγορεύεται η
μεταφορά επί του σκάφους ή η πόντιση άνω των 1.000 αγκιστριών ανά άτομο επί του σκάφους εντός του συνολικού ορίου των 5.000 αγκιστριών ανά σκάφος.
Στην κατηγορία αυτή, για παραγάδια επιφανείας και παγίδες, να εφαρμόζεται ότι αναφέρει ο Κανονισμός της Ε.Ε.
Στην κατηγορία Α, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει Φορολογική Ενημερότητα που θα αποδεικνύει ότι τα μόνα έσοδά του προέρχονται αποκλειστικά από την αλιεία. Εκτός αυτού, θα κάνει και υπεύθυνη δήλωση.
Επίσης, για έκδοση νέων αδειών κατηγορίας Α, οι κάτοχοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους. Στο 70Ο έτος θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται.
Τέλος, θα πρέπει από 15 ΜΑΙΟΥ - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων να απαγορεύεται η αλιεία για την κατηγορία Α. Για το λόγο αυτό, αν η Ε.Ε. πραγματικά ενδιαφέρεται για την προστασία της Μεσογείου θα πρέπει να αποζημιώνει το διάστημα αυτό τους ψαράδες της κατηγορίας αυτής.
Β Κατηγορία (ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ)
Σε αυτή θα υπάγονται οι ψαράδες που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (συνταξιούχοι, αγρότες, οικοδόμοι κ.α.). Μέχρι σήμερα έχουν τα ίδια προνόμια με τους πραγματικούς επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι ασκούν ως κυρίως επάγγελμα την αλιεία. Η κατηγορία Β αποτελεί το 60-70 % των παράκτιων επαγγελματιών. Μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλη αδικία σε βάρος των επαγγελματιών αλλά ιδιαίτερα των ερασιτεχνών. Γιατί θα έπρεπε οι περισσότεροι απ’ αυτούς να είχαν ερασιτεχνική άδεια και όχι επαγγελματική αφού διαθέτουν μεγάλα εισοδήματα , αλλά με κάποιο πολιτικό μέσο απέκτησαν επαγγελματική άδεια. Όσο αφορά εκείνους που το εισόδημά τους είναι μικρό και με το επάγγελμα του ψαρά προσπαθούν να το συμπληρώσουν, δημιουργείται κοινωνική αδικία. Ο λόγος είναι ότι οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες που βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση με τους παραπάνω, θέλοντας να προστατέψουν τον επαγγελματία ψαρά, η πολιτεία τους τιμωρεί και δεν τους επιτρέπει να βγάλουν λίγα ψάρια με δίχτυ για την οικογένειά τους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η μεγάλη αδικία η οποία δημιουργήθηκε από τους «μανδαρίνους» της Διεύθυνση Αλιείας πρέπει να σταματήσει εδώ! Προτείνουμε λοιπόν, στην κατηγορία αυτή, να απαγορεύεται η μεταφορά επί του σκάφους ή η πόντιση μανωμένων διχτυών, απλαδιών διχτυών βυθού μήκους μεγαλύτερου των 1.000 μ. σε όσους ψαράδες της κατηγορίας αυτής θα επιβαίνουν στο σκάφος. Όσο αφορά το παραγάδι βυθού, να απαγορεύεται η μεταφορά επί του σκάφους ή η πόντιση άνω των 600 αγκιστριών σε όσους επαγγελματίες της κατηγορίας αυτής επιβαίνουν στο σκάφος. Στα παραγάδια επιφανείας να απαγορεύεται εντελώς στη κατηγορία αυτή να χρησιμοποιούν παραγάδια που αλιεύουν μακρύπτερο και ερυθρό τόνο.
Στην κατηγορία Β οι επαγγελματίες ψαράδες να μπορούν να χρησιμοποιούν παραγάδια επιφανείας μέχρι 1.000 αγκίστρια που αλιεύουν ξιφία. Τέλος, να απαγορεύεται η μεταφορά επί σκάφους ή η πόντιση άνω των 100 παγίδων ανά σκάφος.
Εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, τότε εναρμονίζεται με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2371/2002 της Ε.Ε. αφού μειώνεται κατά πολύ η αλιευτική δραστηριότητα και διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας.
Για την απόκτηση άδειας Β κατηγορίας μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης. Σε περίπτωση που τα εισοδήματά του από άλλες πηγές (εκτός αλιείας) υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ετησίως, να μην έχει το δικαίωμα απόκτησης αδείας Β.
Επίσης, απ’ ότι γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στην Νησιωτική Ελλάδα υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι ενώ έχουν αποκτήσει μεγάλες περιουσίες τις οποίες σκοπίμως έχουν γράψει σε συγγενείς, αυτοί εμφανίζονται ότι έχουν ως κυρίως εισόδημα από την αλιεία.
Επίσης στην κατηγορία αυτή, θα πρέπει οι ψαράδες να αποδεικνύουν ότι οι μέρες εργασίας τους εντός του έτους υπερβαίνουν τις 150.
Στην κατηγορία αυτή οι νεοεισερχόμενοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 40ό έτος της ηλικίας τους. Μετά τα 70ό έτος της ηλικίας τους δε θα έχουν το δικαίωμα αυτής της άδειας. (Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι έχουν επαγγελματικές άδειες και είναι άνω των 80 ετών. Εκτός ότι, λόγω της ηλικίας τους, είναι δύσκολο να ασκούν το επάγγελμα στερώντας σε ένα νέο άνεργο την επαγγελματική άδεια, συγχρόνως κινδυνεύει και η σωματική τους ακεραιότητα.)
Τέλος, τους μήνες Μάιο-Ιούνιο, να απαγορεύεται για την κατηγορία αυτή η αλιεία με δίχτυ και παραγάδι λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων.
Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνουμε σ’ αυτήν την κατηγορία, λύνονται τα προβλήματα που δημιούργησε η Διεύθυνση Αλιείας όλα αυτά τα χρόνια για τους εξής λόγους:
α) Σήμερα τα σκάφη παράκτιας αλιείας είναι 18.130. Αν εφαρμόσετε τα μέτρα αυτά, το 70% περίπου απ’ αυτούς τους ψαράδες οι οποίοι έχουν και άλλο εισόδημα πηγαίνουν στη Β κατηγορία. Αν κάνουμε υπολογισμούς, θα διαπιστώσουμε ότι το 70% από τα 18.130 σκάφη (12.700 σκάφη περίπου θα υπάγονται στην Β κατηγορία). Οι επαγγελματίες αυτοί σήμερα έχουν τα ίδια προσόντα με την Α κατηγορία και μπορούν να αλιεύουν κατά μέσο όρο 5.000μ δίχτυα. Δηλαδή 12.700 Χ 5000= 63.500.000 μέτρα δίχτυα αλιεύουν καθημερινά. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνουμε θα είναι 12.700 Χ 1.000 = 12.700.000 μέτρα. Μειώνονται δηλαδή 63.500.000 – 12.700.000 = 50.800.000. Από αυτά μπορούν να δοθούν 15.000.000 μέτρα σε μία κατηγορία Γ. Έτσι θα ικανοποιηθούν οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες οι οποίοι θα υπάγονται στη Γ. κατηγορία και συγχρόνως μειώνεται η αλιεία καθημερινά με 35.800.000 μέτρα δίχτυα. Άρα, εκτός από τους ερασιτέχνες ικανοποιείται και η Ε.Ε. αφού μειώνεται η αλιεία καθημερινά με δίχτυ, περίπου 40%. Ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση θα είναι για την Ε.Ε. όταν το 70% των παράκτιων αλιέων δεν αλιεύει τα άκρως μεταναστευτικά αλιεύματα αφού ένας από τους βασικούς σκοπούς της εφαρμογής του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1967/2006 είναι η προστασία των άκρως μεταναστευτικών αλιευμάτων. Παρόμοιες μειώσεις θα υπάρξουν στα παραγάδια βυθού και στις παγίδες.
Γ Κατηγορία (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ)
Περιοδικής απασχόλησης. Στην κατηγορία αυτή, για να μην καταστρατηγηθεί η νομοθεσία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Στην αρχή, θα πρέπει να εκδοθούν 5.000 άδειες σκαφών. Οι άδειες αυτές να ισχύουν για ένα χρόνο και μετά θα ανανεώνονται. Στην άδεια αυτή, θα είναι ενοποιημένες οι άδειες σκάφους, ατομική και πλόων. Για έκδοση και ανανέωση της άδειας αυτής της κατηγορίας τα τέλη θα είναι 300 ευρώ. Δηλαδή, κάθε χρόνο, το δημόσιο θα εισπράττει 300 Χ5.000 = 1.500.000 ευρώ. Μπορεί ακόμη το ποσό αυτό να διπλασιασθεί και να τριπλασιασθεί, δίνοντας ατομική άδεια κατηγορίας Γ στον οποιοδήποτε πολίτη που θα επέβαινε στο σκάφος της κατηγορίας αυτής. Το κόστος της ατομικής άδειας θα είναι πάλι 300 ευρώ κάθε έτος. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσα άτομα και να επιβαίνουν στο σκάφος, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στην ποσότητα των αλιευτικών εργαλείων.
Προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας σκάφους αυτής της κατηγορίας:
1) Κατά σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να εκδοθούν οι άδειες αυτές σε παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες σε κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 7.000. Τα νησιά αυτά θα καλύψουν τις 1.000 περίπου άδειες και ίσως λιγότερες.
Οι υπόλοιπες να δοθούν στα μεγαλύτερα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
2) Οι επαγγελματίες της κατηγορίας Β, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν άδειες της Γ κατηγορίας θα την αποκτούν με την προϋπόθεση όμως ότι η άδειά τους της κατηγορίας Β θα αποσύρεται. (Το αναφέρουμε αυτό επειδή γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες επαγγελματίες ψαράδες απόκτησαν επαγγελματική άδεια για να μπορούν να αλιεύουν με λίγα μέτρα δίχτυα). Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί περισσότερο ο αλιευτικός στόλος και το μέτρο που προτείνουμε εναρμονίζεται με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2371/2002 Άρθρο 13 της Ε.Ε.
3) Οι άδειες της κατηγορίας Γ να χορηγούνται κατά προτεραιότητα σε σχέση με σκάφη που είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια αλιευτική δραστηριότητα (σκάφη με ερασιτεχνική άδεια).
4) Για να μην παραβιασθεί Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2371/2002 Άρθρο 13 της Ε.Ε, θα πρέπει το μήκος των σκαφών να μην υπερβαίνει τα 5 μ. Επίσης κατά προτεραιότητα, να εκδίδονται άδειες στα κωπήλατα και μετά σε σκάφη με ιπποδύναμη μηχανής μέχρι 5 HP.
5) Για την άδεια της κατηγορίας Γ, ο κάτοχος θα πρέπει προηγουμένως να είναι εγγεγραμμένος σε σύλλογο ερασιτεχνικό και όχι σε ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ. Ο σύλλογος θα εκδίδει βεβαίωση στα μέλη του, την οποία θα προσκομίζουν στις λιμενικές αρχές για την έκδοση άδειας της κατηγορίας Γ. Οι σύλλογοι αυτοί θα πρέπει να τροποποιήσουν το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ και να ονομάζεται ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Επίσης, η Ομοσπονδία θα τροποποιήσει το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ και θα ονομασθεί ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχουμε τα μέλη μας και σε περίπτωση που κάποιο μέλος καταστρατηγεί το Νόμο αλιεύοντας ΑΣΥΔΟΤΑ, τότε δεν θα του εκδίδει βεβαίωση ο σύλλογός του με αποτέλεσμα, να μην του ανανεωθεί η άδεια.
Με την συνεργασία λοιπόν των Λιμενικών Αρχών, η Ομοσπονδία μας και οι σύλλογοι μέλη της θα συνεισφέρουν στην πάταξη της παράνομης αλιείας, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
6) Ο Μέγιστος αριθμός εξορμήσεων να μην υπερβαίνει τις τρεις φορές την εβδομάδα. (Τετάρτη και Σαββατοκύριακο). Τους μήνες ΜΑΙΟ-ΙΟΥΝΙΟ δεν θα επιτρέπεται το δίχτυ και το παραγάδι για την κατηγορία Γ λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων.
7) Το μέγιστο μήκος διχτύων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 μέτρα.
8) Στην κατηγορία Γ, ο μέγιστος αριθμός αγκιστριών στο παραγάδι βυθού, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200 αγκίστρια. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή όσον αφορά το μήκος του διχτύου και τον αριθμό των αγκιστριών στο παραγάδι, όσα άτομα και αν επιβαίνουν στο αλιευτικό σκάφος αυτής της κατηγορίας.
9) Ο μέγιστος αριθμός παγίδων (κιούρτοι) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους έξι.
10) Να υπάρχει Μητρώο όπως και στις προηγούμενες κατηγορίες. Με την εφαρμογή του Νόμου, να υπάρξουν σε κάθε Νομαρχία ξεχωριστά Μητρώα σκαφών για κάθε κατηγορία, οπότε το Υπουργείο θα γνωρίζει αναλυτικά τον αριθμό των αλιευτικών σκαφών της Χώρας ανά κατηγορία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
11) Τέλος, η κατηγορία Γ δεν θα έχει τα ίδια προνόμια που έχουν οι δύο προηγούμενες κατηγορίες. Δηλαδή (χρηματοδοτήσεις από Ε.Ε., φθηνότερα καύσιμα, κ.α.)
Κύριε Υπουργέ.
Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, βάσει των παραπάνω, ούτε η Ε.Ε. ούτε η Διεύθυνση Αλιείας μπορούν πλέον να φέρουν αντιρρήσεις.
Αντιρρήσεις μόνο θα φέρουν όσοι εξυπηρετούν σκοπιμότητες και αυτοί πρέπει να παταχθούν. Εκτός του ότι ο Νόμος αυτός θα είναι απόλυτα συμβατός και θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. (μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα αλιευτικά εργαλεία και προστατεύεται ο θαλάσσιος πλούτος και ιδιαίτερα τα άκρως μεταναστατευτικά αλιεύματα). Συγχρόνως, επιτέλους μπαίνει μία τάξη στην θάλασσα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Κύριε Υπουργέ,
Εάν πραγματικά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετωπίσετε το θέμα, τότε σε λίγους μήνες και με παρόμοια Νομοθετική Ρύθμιση, αφ’ ενός μεν θα προστατεύσετε τον θαλάσσιο πλούτο και αφ’ ετέρου θα καταργήσετε ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, η οποία υπάρχει στους πραγματικούς επαγγελματίες ψαράδες και στους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες.
ΤΕΛΟΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου